Türkiye'nin zengin aromatik bitki ve baharat çeşitliliği, dünya mutfaklarına lezzet katıyor. Aromatik Bitkiler ve Baharat Üreticileri Derneği (ABÜDER) Başkanı Aydın Acun'a göre, ülkemiz 600'den fazla aromatik bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Anadolu ve Trakya'nın coğrafi çeşitliliği, yöresel otlar da dahil olmak üzere geniş bir yelpazede baharat üretimine olanak sağlıyor. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi, yaklaşık 350 bin tonluk kırmızı biber üretimiyle öne çıkıyor. Bu bölge, ülkemizin pul biber, tatlı-acı toz biber gibi ürünlerde önemli bir üretim merkezi konumunda. Yüksek miktarda kırmızı biber üretimi, Türkiye'nin "kırmızı biber ülkesi" olarak anılmasını haklı çıkarıyor. Bu üretim, hem iç pazarda tüketime hem de ihracata önemli katkılar sağlıyor.
156 Ülkeye Tat Katan Türk Baharatı

İçindekiler
Türkiye'nin zengin aromatik bitki ve baharat çeşitliliği, dünya mutfaklarına lezzet katıyor. Aromatik Bitkiler ve Baharat Üreticileri Derneği (ABÜDER) Başkanı Aydın Acun'a göre, ülkemiz 600'den fazla aromatik bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Anadolu ve Trakya'nın coğrafi çeşitliliği, yöresel otlar da dahil olmak üzere geniş bir yelpazede baharat üretimine olanak sağlıyor. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi, yaklaşık 350 bin tonluk kırmızı biber üretimiyle öne çıkıyor. Bu bölge, ülkemizin pul biber, tatlı-acı toz biber gibi ürünlerde önemli bir üretim merkezi konumunda. Yüksek miktarda kırmızı biber üretimi, Türkiye'nin "kırmızı biber ülkesi" olarak anılmasını haklı çıkarıyor. Bu üretim, hem iç pazarda tüketime hem de ihracata önemli katkılar sağlıyor.